LIlja Marcela!!!!
Picture

Picture
 Sverige är en konstitutionell monarki i norra Europa, belägen på östra delen av den skandinaviska halvön. Landet gränsar i väster till Norge och i nordost till Finland och Danmark i söder vilket har en landförbindelse genom öresundsbron. Sverige utgör en del av det geografiska området Norden. Sveriges största stad är huvudstaden Stockholm.

Sverige har ett oftast milt tempererat klimat med stora temperaturskillnader, vilket beror på värme från Golfströmmen. Under delar av sommaren är det midnattssol i allra nordligaste Sverige, medan det under delar av vintern är totalt mörker. Dygnsmedeltemperaturen i januari varierar mellan cirka 0 grader i söder, några minusgrader i mellersta Sverige och ner till -16°C i norr. I juli är det ca. 17 - 18°C i Götaland och Svealand, och strax över 10°C i norra Sverige.

Sverige har ca 9,2 miljoner invånare och är därmed det land med det 84:e högsta invånarantalet. Förutom svenskar, som utgör ungefär 86,7 procent av befolkningen så har Sverige tagit emot upp mot 1 450 000 invandrare sedan andra världskriget. Det finns dessutom uppemot 17 000 samer i Sverige, som historiskt levt främst i landsbygden i de nordliga landskapen. De därutöver största minoritetsgrupperna är finländare och andra skandinaver.
Beroende på vilken tid av året man tillbringar i Sverige sâ finns det olika utomhus aktiviteter. Under vintertiden finns det vinter sporter som skidåkningen , skridskoåkningen och is klättrande. Såsom på våren och sommarn så kan man njuta av bergsklättring, fiske, seglingen och många andra upplevelser i Sveriges natur.

Stockholm, Göteborg och Malmö erbjuder mycket olika smakerna av en nation. Du har den gamla staden i Stockholm, den underbara atmosfär av Göteborg som är Sveriges andre störst stor stad och den mång-kulturella aspekten av Malmö. Det finns överflöd av parker, museum och andra intressanta platser att besöka och vibrera kultur.

Fastän mindre i storlek än Stockholm, båda Göteborg och Malmö erbjudande en rikedom om shopping, restauranger och kultur. Malmö är en stor stad av 164 nationaliteter och 100 språk. Malmö erbjuder många resturanger och kaféer och är en värdig stad att besöka under en Sverige vistelse.


Picture

                       Svenska folk du borde tacka
Några år efter andra världskrigets slut (år 1952) skrev pingströrelsens pionjär Lewi Pethrus en sång som handlade om Guds beskydd över Sverige. Den tredje versen handlar om änglavakt vid Sveriges gränser som i ofärdstider kunde skydda vårt land från svärdet makt. Sången skrevs ungefär samtidigt som en förnyelse- och omvändelseväckelse svepte över pingtsrörelsen och över andra delar av kristenheten, bland annat i EFS-föreningar kring Pite-bygden.

Sången som Lewi Pethrus skrev har rubriken "Svenska folk du borde tacka" och har inspirerats av bibelns uppmaning: "lovsjung honom, alla folk." Så här lyder texten till hela Lewi Pethrus sång:

1. Svenska folk du borde tacka Gud för landet han dig gav, detta land, som såg oss födas, där en gång vi får vår grav. Där föräldrarhemmet trygga givit oss en barndom skön, där en älskad mor oss lärde bedja trosfrisk barnabön.

2. Han med fulla händer givit riklig bärgning av vårt land: bröd från slätter, malm från bergen, allt är gåvor av hans hand. Mörgrön skog och blomsterängar, sommarsol på evig snö är ju smycken som han strödde rikligt över land och sjö.

3. Satte han vid landets gränser en osynlig änglavakt, som i ofärdstider kunde skydda det från svärdets makt. Huru eljest fick det njuta sekellånga fredens dag, medan hela världen blödde under krigets hårda dag?

4. Svenska folk, du borde tacka, tacka Gud av all din själ, för det land som han dig givit, att han vårdat det så väl. Bed att han det ville hägna med sin nåd från strand till strand. Tacka så din Gud för gåvan, för ett älskat fosterland

Picture










MONARKIN FAMILJE  Carl XVI Gustaf


Den 19 juni1976 firades bröllopet mellan Carl XVI Gustaf och Silvia Sommerlath, från Heidelberg, Tyskland, dotter till direktörWalther Sommerlath och Alice de Toledo. Vigseln skedde i Stockholms Storkyrka. Förlovningen hade eklaterats den 12 mars samma år och paret träffades under OS i München 1972.

Kungaparet har tre barn:

Kronprinsessan Victoria, hertiginna av Västergötland (född 1977)

Prins Carl Philip, hertig av Värmland (född 1979)

Prinsessan Madeleine, hertiginna av Hälsingland och Gästrikland (född 1982
Som statschef har Carl XVI Gustaf ett löpande arbete med bland annat
riksdagenstalman, representanter från Sveriges regering, svenska kungliga akademier och Svenska kyrkan.

Carl XVI Gustaf har företagit mer än 40 statsbesök i olika länder till exempel
Egypten, Kina, Sydafrika och Tanzania. Varje år gör Carl Gustaf studiebesök vid flera svenska företag. På juldagen håller han sitt årliga jultal i Sveriges Radio P1.

Kung Carl Gustaf ingick äktenskap med
Silvia Sommerlath den 19 juni1976. Samma år godkände han att prins Bertil fick ingå äktenskap med Lilian Craig och samtidigt behålla prinsvärdigheten.[13] Han var närvarade vid förlossningarna när barnen föddes.[14] Under sina första år som kung flyttade han monarkins fokus från den kulturella sfären till ett ökat engagemang för näringsliv, teknik, samhällsliv och miljöfrågor.[15]

Efter sina första statsbesök hos europeiska monarkier, USA och länder som Sverige hade andra band till, företog kungaparet 1978 två statsbesök till kommunistiska stater, först till Leonid Brezjnev i Sovjetunionen och sedan till TitosJugoslavien. Det förra statsbesöket väckte mycket kritik men Thorbjörn Fälldins regering var fast besluten att resan skulle bli av. Med på resan var bland annat utrikesminister Karin Söder. I Jugoslavien möttes kungaparet av jättelika porträtt av kungen och Tito. Presidenthustrun Jovanka befann sig dock vid tillfället i husarrest sedan ett år.[16] Under sina första tio år som monark gjorde kungen statsbesök som första svensk monark någonsin i Japan (april 1980) och i Afrika (Tanzania, februari 1981).[17] Efter ett statsbesök i Saudiarabien i februari 1981 sade kungen att svenska exportföretag måste ”ta sig i kragen, agera mer professionellt” för man ”kan inte komma till till exempel Saudi eller Jemen och tala om för dem vad de vill ha”. Uttalandet väckte mycket stor uppmärksamhet.[18] Han har också som förste svensk monark närvarat vid en gudstjänst i en moské (i Egypten) och har gjort statsbesök i Vatikanstaten.

Han gjorde sin första
eriksgata i Jämtland (där han är hertig) första året som kung, och den sista 1989, till Härjedalen.[19] Han hade då gjort en resa i varje län.

Bland kung Carl Gustafs offentliga åtaganden hör flera miljörelaterade engagemang. Som exempel har han startat Kung Carl Gustafs Miljötävlan och den internationella miljökonferensen Royal Colloquium. Han är även ordförande för den svenska avdelningen av
Världsnaturfonden sedan 1988.[20]

I egenskap av Sveriges kung är kung Carl Gustaf stormästare av de högsta graderna i Serafimerorden, Svärdsorden, Nordstjärneorden, Vasaorden och Carl XIII:s orden. Han utdelar Serafimer- och Nordstjärneordnarna, Carl XIII:s orden samt de kungliga medaljerna.
Carl Gustaf föddes klockan 10.30[1] den 30 april 1946 på Haga slott i Solna, Stockholms län, som ende son till
hertigen och hertiginnan av Västerbotten, prins Gustaf Adolf och prinsessan Sibylla och utnämndes då till hertig av Jämtland. 7 juni 1946 döptes han under namnen Carl Gustaf Folke Hubertus av ärkebiskopErling Eidem i Slottskyrkan, framburen av sin far och farfars far, Gustaf V, som önskade: ”Måtte hertigen av Jämtland bli till nytta och glädje för sitt svenska folk!”.[2] Han döptes i Karl XI:s dopfunt, som stod på Gustav IIIs matta och han låg i Karl XIsvagga med Oscar IIskrona bredvid sig.[3] Samma dopklänning i vit linnebatist som prinsen bar hade burits av hans far före honom (1906) och skulle senare bäras av hans tre egna barn.[4] Hans faddrar var kung Gustaf V, kronprins Gustaf Adolf, kronprinsessan Louise, hertigen av Sachsen-Coburg-Gotha, kronprins Fredrik och kronprinsessan Ingrid av Danmark, kronprins Olav av Norge, prinsessan Juliana av Nederländerna, greveFolke Bernadotte af Wisborg och grevinnan Maria Bernadotte af Wisborg.[5]

Den 26 januari1947 omkom Carl Gustafs far i en flygolycka på Kastrups flygplats, Köpenhamn. Efter detta flyttade 1950 Sibylla och Carl Gustaf och hans systrar, prinsessorna Margaretha, Birgitta, Désirée samt Christina från Haga slott till sedermera prinsessan Sibyllas våningStockholms slott.

Det första offentliga uppdraget hade Carl Gustaf redan när han var ett halvt år, då han tog emot en
silverbägare av Justin Godart som tack för den svenska hjälpen under andra världskriget.

Den unge Carl Gustaf tillbringade sina somrar på
Solliden, strax söder om BorgholmÖland. Han började spela munspel som treåring. Detta intresse har hållit i sig till vuxen ålder. Scout blev han vid fyra års ålder, han är hedersscout i Svenska Scoutförbundet, och även ordförande i World Scout Foundation.[6]

Vid Gustaf Vs död 29 oktober1950 tillträdde Carl Gustafs farfar Gustaf VI Adolf tronen och den fyraårige hertigen av Jämtland blev då kronprins. Vid Riksdagens högtidliga öppnande1965 avlade han sin tro- och huldhetsbetygelse, vilket innebar att han lovade att vara konungen trogen, iakttaga riksdagens friheter och i övrigt verka i överensstämmelse med grundlagen.[7]

Sin grundläggande skolutbildning fick han vid Broms skola, och studentexamen tog han 1966 vid Sigtunastiftelsens Humanistiska Läroverk. Därefter genomförde han militärtjänstgöring samt tog sjöofficersexamen1968, varpå han gick Försvarshögskolans chefskurs, följt av studier i historia, sociologi, statskunskap, finansrätt och ekonomi vid Uppsala universitet, och senare nationalekonomi vid Stockholms universitet. Senare fick han högsta officersrang i samtliga försvarsgrenar och kan således titulera sig general såväl som amiral.

I likhet med sin dotter Victoria genomgick Carl Gustaf ett specialkomponerat program med studiebesök vid olika svenska statliga, sociala och
kommunala instanser och vid företag i Sverige samt deltog i den svenska representationen vid bland andra FN, SIDA, Hambros Bank, Svenska Handelskammaren. Under en längre tid befann sig kronprinsen i London




sverige vapen

Picture